MENU
en nl

Waarom een makelaar in de arm nemen?

2015-11-06 16:28:32 – Noor – Blog

Oftewel: waarom niet gewoon zelf mijn woning verhuren?
Een logische vraag, het scheelt immers een maand courtage. Echter; bij een woning verhuren komt meer kijken dan de meeste mensen denken. Valt u binnen de vrije sector of heeft u te maken met een huurplafond, gaat u in- of exclusief verhuren, gestoffeerd of gemeubileerd, voor welke periode en bovenal: voor welke huurprijs? Een kleine greep uit de vragen die voorbij komen. Makelaarskosten zouden zichzelf bovendien moeten terugverdienen en daarbij: wel lekker als u zelf nergens over na hoeft te denken.

Betrouwbare huurder boven alles
Het vinden van een betrouwbare huurder is namelijk niet eenvoudig. Het gaat immers wél om uw (t)huis! Als iemand een goede indruk maakt tijdens een bezichtiging of u kent iemand via via, wil dat niet zeggen dat zijn of haar betalingsgedrag evenredig is. En dat verhuren aan vrienden en kennissen niet per sé een goed idee is, kan ik inmiddels een understatement noemen. Een huurconflict betekent al gauw einde vriendschap, terwijl je elkaar wel gezellig blijft tegenkomen op feestjes en partijen…

Screening
Door de jaren heen heb ik veel huurders ontmoet, veel huurders aan passende woonruimte geholpen, maar helaas óók veel potentiele huurders moeten afwijzen. Door de juiste papieren, het inkomen, de indruk die ik krijg van kandidaten tijdens een bezichtiging en natuurlijk niet onbelangrijk; het fingerspitzengefühl dat ik door de jaren heen heb ontwikkeld kan ik een goede inschatting maken van een kandidaat. Het lijkt misschien een ver-van-uw-bed-show, maar in de praktijk gaat er helaas veel mis. Daarvoor heb ik simpelweg met teveel verhuurders gesproken.

Verhuur aan expats
Door mijn krachtige netwerk van lokale makelaars breng ik verhuurders in contact met huurders uit de hoogste categorie, veelal expats bij bedrijven als Shell, Heineken, Unilever, TomTom en Philips om er maar een paar te noemen.

Administratief proces
Tot slot moet u zich niet vergissen in het administratieve proces, zoals het opmaken van goede huurcontracten, inventarislijsten, inspectierapporten, facturen, etc. Voor u een behoorlijk project, voor een makelaar dagelijkse (maar tijdrovende) kost. Net als het samenstellen van een optimale huurprijs, waarbij makelaarskosten zichzelf op termijn áltijd zouden moeten terugbetalen.

Dus?
Vind ik dat iedereen een makelaar in de arm zou móeten nemen? Nee, dat is geheel aan uzelf. Wellicht bent u zelf een uiterst kundig verhuurder. Helaas is het lastig om uw capaciteiten op dat vlak van te voren in te schatten en zal dit veelal pas in de praktijk blijken. Na talloze gesprekken met ervaringsdeskundigen, durf ik inmiddels wél te beweren dat het bekende geval 'goedkoop is duurkoop' vaak een steen is, waar men zich slechts één keer aan stoo(r)t.

Wilt u de risico’s dus zoveel mogelijk beperken? Kies voor verhuur via een makelaar, zodat u zelf nergens meer over na hoeft te denken. Neem vrijblijvend contact op via noor@noorestate.com of +31 (0)6-14236464.

Wellicht tot ziens!

Noor