MENU
en nl

Gestoffeerd of gemeubileerd verhuren?

Een belangrijke keuze!

2015-12-02 13:38:37 – Noor – Blog

Bij het verhuren van een woning komen allerlei vraagstukken naar voren. Voor welke huurprijs? In- of exclusief? Via welke huurregeling? Voor welke periode? Gemeubileerd of gestoffeerd? Stuk voor stuk belangrijke knopen om door te hakken. Die laatste vraag levert nog wel eens verwarring op. Want wat is precies het verschil? Het antwoord kan van invloed zijn op een succesvolle verhuur en zelfs op de huurprijs. Oftewel: een belangrijke keuze!

Gestoffeerde woning
Gestoffeerd betekent dat de woning is voorzien van raambekleding (gordijnen, rolgordijnen, etc.) en een degelijke vloer (vloerbedekking, laminaat, parket, etc.). Daarnaast is verlichting een voorwaarde en de keuken dient te beschikken over vaste apparatuur, zoals een koelkast. In een gestoffeerde woning is het verder gebruikelijk dat er een wasmachine aanwezig is.

Gemeubileerde woning
Gemeubileerd (ver)huren houdt in dat de basis om comfortabel te kunnen wonen aanwezig is. Naast bijvoorbeeld een wasmachine en een droger, dienen ook bedlinnen en handdoeken aanwezig te zijn. Van de keuken wordt verwacht dat deze compleet is met apparatuur, maar ook met potten, pannen, bestek, etc. De richtlijn is dat een huurder alleen kleding en toiletartikelen hoeft mee te nemen.De woning is zo te betrekken.

Mijn advies?
Wat in uw geval de beste optie is, hangt af van verschillende factoren. Welke type huurder richt u zich op en voor welke periode? Expats zullen bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om voor een gemeubileerde woning te kiezen, aangezien zij in Nederland niet beschikken over spullen en de huurperiode vaak te kort is om een inrichting aan te schaffen of te laten verschepen. Er zijn echter bedrijven die voor expats meubels in opslag hebben en dus liever voor gestoffeerd gaan. Iemand die voor langere tijd in een woning wil investeren, zal daarentegen de voorkeur geven aan het inbrengen van eigen meubilair.

Huidige inrichting
Wat uiteraard nog zwaarder mee weegt is de vraag of de woning reeds gemeubileerd is en zo ja, of er een opslag moet worden gehuurd als u kiest voor gestoffeerd verhuren. Hoe modern is de inrichting en draagt dit bij aan de kans van verhuren of juist niet? Wellicht is uw smaak zo specifiek dat het gros van de potentiele huurders de woning aan zich voorbij laat gaan (of lager waardeert). Kortom; de keuze is lastiger dan u denkt en hangt geheel af van persoonlijke omstandigheden.

Ik adviseer u graag bij het maken van die keuze en kan u tevens helpen de woning er zo neutraal mogelijk uit te laten zien met minimale inspanningen. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor gedeeltelijk gestoffeerd/gemeubileerd. Het is mogelijk om meubilering en stoffering door te berekenen in de huurprijs.

Doorberekening stoffering/meubilering
Een veelgebruikte methode om maandelijkse kosten voor stoffering of meubilering te berekenen is: het totaal van de nieuw- (minder dan 5 jaar oud) of dagwaarde (ouder dan 5 jaar) van de aanwezige roerende goederen (gordijnen, tv, bank, etc.) delen door 60 maanden. De uitkomst is het bedrag dat u de huurder maandelijks in rekening kunt brengen.

Verzekering
Of u nu kiest voor gestoffeerd of gemeubileerd: zorg ervoor dat de verzekering goed geregeld is (opstal, inboedel, etc.). Houd er rekening mee dat sommige verzekeringsmaatschappijen andere voorwaarden hanteren bij de verhuur van een woning. Het is daarom verstandig om uw verzekeraar op de hoogte te stellen.

Bent u er niet zeker van wat in uw geval de beste optie is en/of wat u kunt doorberekenen in de huurprijs of wilt u advies over een neutrale inrichting van een gemeubileerde woning? Ik bespreek graag geheel vrijblijvend over de mogelijkheden van uw specifieke woning!

Neem contact op via +31 (0)6 14 23 64 64 of noor@noorestate.com om een afspraak in te plannen.

Groet,
Noor